Fijasko projekta zapošljavanja u RS

Bez autora
Feb 06 2012

Glavna služba za reviziju RS u izvještaju o projektu zapošljavanja pripravnika visoke stručne spreme (VSS) u ovom entitetu, za koji je u četverogodišnjem periodu potrošeno 26 miliona KM, upozorila je na brojne nedostatke i manjkavosti, te ocijenila da su izostali očekivani efekti. Jedna od glavnih primjedbi odnosi se na rast broja nezaposlenih osoba sa VSS na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, dok je samo promijenjena njihova struktura. Ona se mijenja u pravcu pada učešća osoba sa VSS bez iskustva, a povećanja viskoobrazovanih osoba s iskustvom. U tom ubrzanom porastu ove druge kategorije nezaposlenih značajno je učešće onih čije je stjecanje iskustva plaćano ovim projektom. Slični projekti u okruženju imali su za cilj zapošljavanje i ugovorenu obavezu poslodavca da po isteku pripravničkog staža barem godinu zadrže radnika, dok u RS to nije bio slučaj. Po završteku staža pripravnicima je, u skladu s pravilima projekta, prestajao radni odnos i vraćali su se na evidenciju nezaposlenih u republičkom zavodu.

Fijasko projekta zapošljavanja u RSGlavna služba za reviziju RS u izvještaju o projektu zapošljavanja pripravnika visoke stručne spreme (VSS) u ovom entitetu, za koji je u četverogodišnjem periodu potrošeno 26 miliona KM, upozorila je na brojne nedostatke i manjkavosti, te ocijenila da su izostali očekivani efekti.

Jedna od glavnih primjedbi odnosi se na rast broja nezaposlenih osoba sa VSS na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, dok je samo promijenjena njihova struktura.

Struktura

- Ona se mijenja u pravcu pada učešća osoba sa VSS bez iskustva, a povećanja viskoobrazovanih osoba s iskustvom. U tom ubrzanom porastu ove druge kategorije nezaposlenih značajno je učešće onih čije je stjecanje iskustva plaćano ovim projektom - navodi se u ovom izvještaju.

Također, u izvještaju se navodi da su slični projekti u okruženju imali za cilj zapošljavanje i ugovorenu obavezu poslodavca da po isteku pripravničkog staža barem godinu zadrže radnika, dok u RS to nije bio slučaj.

- Po završteku staža pripravnicima je, u skladu s pravilima projekta, prestajao radni odnos i vraćali su se na evidenciju nezaposlenih u republičkom zavodu - navodi se u revizorskom izvještaju.

Koliko su efekti ovog projekta podbacili, pokazuje i podatak da je 2007. godine, kada je projekt počeo, na evidenciji Zavoda bilo oko 2.700 nezaposlenih osoba sa VSS, dok je 2011., po završetku projekta, na istoj evidenciji bilo 6.100 visokoobrazovanih nezaposlenih osoba.

Javni sektor

Za to vrijeme kroz projekt je prošlo oko 4.200 pripravnika, a posebnu zamjerku revizorska služba stavlja i na činjenicu da je većina njih zapošljavana u javnom sektoru, pa je tako RS sama sebi plaćala pripravnike.

- Tri četvrtine pripravnika staž su obavljale u javnom sektoru, a samo jedna četvrtina u privatnom. Iako su u projektu privredne djelatnosti definirane kao prioritetne, staž je tu obavljalo samo 10 posto pripravnika. U nerazvijenim sredinama, koje su također navedene kao prioritet, pripravnički staž obavljalo je samo 11 posto pripravnika - dodaje se u revizorskom izvještaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik